smart solutions
smart solution - green power

Pametna sela - agilne zajednice koje vašoj općini kroz bolje iskorištavanje resursa nude višu atraktivnost i kvalitetu života

Pametna sela su zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja kako bi maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile mogućnosti svog razvoja. U kontekstu „zajednica“, pametna sela su prije svega fokusirana na općine, kao osnovne teritorijalne jedinice za organizaciju lokalne samouprave.
o nama - 3t.cable
U pametnim selima tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju se digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja u korist lokalnog stanovništva i gospodarstva. Koncept pametnog sela ne znači nužno primjenu digitalnih alata, no upravo njihovo korištenje predstavlja polugu koja će sredinama pomoći da postanu pametne u pravom smislu te riječi, zatim agilnije te da u konačnici bolje iskoriste svoje resurse i poboljšaju atraktivnost i kvalitetu života na ruralnim područjima.

Jedna od ključnih karakteristika pametnih sela je otkrivanje i primjena novih tehnologija za rješavanje lokalnih problema, odnosno korištenja najvećih snaga određenog područja za njegov daljnji razvoj.

Pametni gradovi - živi organizmi koji se konstantno mijenjaju i prilagođavaju

Lokalne samouprave se svakodnevno suočavaju s različitim situacijama koje predstavljaju potencijalni teret – od potreba za velikim infrastrukturnim ulaganjima, preko ograničenih financijskih i ljudskih resursa, do ponekad neadekvatne potpore centralne države za realizaciju strateški bitnih projekata. Pojam pametnoga grada može, zbog svoje kompleksnosti, izgledati kao nedostižna utopija za mnoge. No, uz dobro planiranje i posvećenost principima održivog razvoja te ograničenim sredstvima moguće je ostvariti velik učinak na lokalnoj razini.

U idealnom svijetu pametni gradovi trebali bi se razvijati kao živi organizmi, konstantno se mijenjajući i prilagođavajući uvjetima koji ih okružuju. No, razina tehnološkog napretka nameće tempo koji mnoge sredine jednostavno ne mogu pratiti. Iz tog razloga bitno je da razvitak grada ne bude podređen promjenjivim tržišnim trendovima, već da iz silnog broja dostupnih rješenja odaberemo ona koja našim sredinama pružaju dugoročnu korist.

Inteligentno rješenje za upravljanje infrastrukturom

Većina infrastrukturnih podataka i projekata u današnjim gradovima su odvojeni setovi podataka koji imaju zasebno upravljanje i nadzor. Vodeći se činjenicom da su prikupljeni i uređeni podaci o komunalnoj infrastrukturi važan skup podataka u učinkovitom upravljanju sustavima koji svoje usluge upravo temelje na sigurnosti i raspoloživosti infrastrukture, pokrenut je SmartCity 4DII projekt. Implementacija IKT u komunalnu infrastrukturu predstavlja temelj za realiziranje učinkovitih pametnih gradova.
smart solutions

Pametni dom - kontrolirajte gotovo svaki aspekt svog doma

Pametni dom je onaj dom u kojem se gotovo svaki aspekt može digitalno kontrolirati. Vaše zvono za vrata, rasvjeta, sigurnost doma, grijanje i voda… sve do upravljanja zastorima može se pratiti i daljinski kontrolirati s pomoću tehnologije.

Zahvaljujući pametnoj tehnologiji današnji pametni dom funkcionira puno skladnije i učinkovitije te može pružiti bezbrižnost u smislu da sve radi kako treba, čak i kad ste odsutni duže vrijeme. Neke pametne tehnologije pojednostavljuju vaš dom smanjujući potrebu za žicama i daljinskim upravljačima za TV i glazbu. Tehnologija pametnog doma koja kontrolira rasvjetu i grijanje može dom učiniti ugodnijim, omogućavajući vam da daljinski upalite svjetla i zagrijete svoj dom tako da bude savršeno spreman za vaš povratak.

KONTAKT

Učinite jednostavan potez prema inteligentnim rješenjima

Kontaktirajte nas i postanite dio naše razvojne strategije